Tips

Tips online solliciteren*

(*Bron: 50 Company)

Voordelen aan online solliciteren.
Zo is het mooi meegenomen dat je locatie-onafhankelijk kunt solliciteren. Je hebt geen reistijd en hoeft geen parkeerplek te zoeken. Ook heb je online misschien minder last van zenuwgerelateerde sollicitatie-ongemakken.

Nadelen aan online solliciteren.
Missen van het echte persoonlijke contact. Het is toch moeilijker om een goed beeld van elkaar te krijgen als je het van een scherm moet hebben. Het gaat bij een sollicitatiegesprek niet alleen om wat je precies zegt, maar vooral om welk gevoel je de ander geeft. Het is vervelend om geen indruk van het bedrijf te krijgen. Je wilt tijdens een sollicitatiegesprek natuurlijk ook een indruk krijgen van de werkplek waar je misschien gaat werken en de sfeer die daar heerst.
Andere nadelen is dat je je ‘omgeving’ niet kan controleren, zoals door het beeld lopende katten, blaffende honden en/of spelende (klein-)kinderen.

Bij veel bedrijven is online solliciteren op dit moment de norm. En misschien wel de rest van het jaar zo blijft. Daarom 15 tips om een goede indruk te maken tijdens je online sollicitatiegesprek:

 1. Ga op een rustige plek zitten waar je niet gestoord wordt. Zorg voor een neutrale achtergrond of kies een artificial achtergrond in het online-meeting-programma dat je gebruikt (nee, niet de palmbomen).
 2. Zorg voor een goede belichting die van voren op je gezicht schijnt. Slechte belichting zorgt voor schaduw in je gezicht en dat is niet in je voordeel.
 3. Je zou een korte broek aan kunnen doen, maar je kleding bepaalt vaak ook je gevoel. Een relaxt laid-back gevoel is niet wat je nodig hebt tijdens een sollicitatiegesprek. En stel je voor dat je tijdens het gesprek even moet opstaan om iets te pakken. Trek daarom toch je sollicitatie-kleding aan. Oké, zonder de pumps of knellende schoenen.
 4. Kijk niet naar jezelf in het kleine schermpje in de hoek. Je hebt snel de neiging om te kijken hoe je overkomt, maar het is altijd een beetje gek om jezelf te zien. Voor je het weet ben je afgeleid en kom je niet krachtig over.
 5. De beste plek om je ogen op te richten, is daar waar de webcam zit. Dit is meestal bovenin je scherm, in het midden. Als je daar naar kijkt, ‘kijk’ je je gesprekspartner recht aan.
 6. Sluit alle programma’s en apps op je laptop, tablet of telefoon. Binnenkomende pop-up’s kunnen voor afleiding, geluiden of verstoring van het gesprek zorgen.
 7. Check je wifi en oefen een keer met het online-meeting-programma (Zoom, Teams, Skype, etc.) dat je gaat gebruiken zodat je hier vertrouwd mee bent.
 8. Je verstaanbaarheid is essentieel! Check of de ingebouwde microfoon in je laptop van goede kwaliteit is en of je helder verstaanbaar bent. Je kunt eventueel een losse microfoon aanschaffen.
 9. Het voordeel van solliciteren vanuit je thuissituatie is dat je eventueel representatieve dingen kunt laten zien die iets zeggen over jouw talent, competenties of persoonlijkheid. Je kunt bijvoorbeeld je scherm delen in de online-meeting-programma’s en zo werkgerelateerde dingen laten zien. Denk hierbij aan een gave powerpoint-presentatie, ontwerpen die je hebt gemaakt, rapportages waar je trots op bent, referenties en feedback van je oud-werkgever. Ook de serre die je zelf gebouwd hebt, kun je laten zien.
 10. Dat de zweethanden misschien uitblijven, is mooi meegenomen. Maar de spanning die bij solliciteren hoort, is ook ergens goed voor. Het maakt je alert, scherp en actief. Dit helpt om accuraat over te komen. Zorg dat je wel in deze ‘op-het-puntje-van-je-stoel-modus’ raakt.
 11. Gebruikte je Skype altijd om te bellen met je tante in Canada? Check dan even of je gebruikersnaam en profielfoto ook geschikt zijn voor een sollicitatiegesprek.
 12. Dat je geen reistijd hebt is mooi meegenomen, maar log toch op tijd in. Er kunnen altijd wat technische uitdagingen zijn (help de webcam doet het niet!), waarvoor je dan nog genoeg tijd hebt om ze op te lossen.
 13. Vergeet de small-talk niet. Bij een sollicitatiegesprek op locatie, zit er ook veel winst in de momenten dat je van de receptie naar het gesprek loopt met je gesprekspartner. Werk ook tijdens een online sollicitatiegesprek aan de relatie en de gunfactor.
 14. Stel extra veel vragen om een goed beeld van het bedrijf te krijgen. Nu je geen beeld van de locatie, cultuur en sfeer krijgt, kun je hier extra vragen over stellen. Bijvoorbeeld: Hoe ziet mijn werkplek er uit? Hoe zouden jullie mijn collega’s omschrijven? Met welke 5 woorden zouden jullie de cultuur in jullie organisatie omschrijven?
 15. Vergeet niet om het gesprek goed af te sluiten. Bedank voor het gesprek, vraag naar de vervolgprocedure en sluit af met een uitsmijter waarmee je aangeeft dat je er naar uitkijkt om de functie te vervullen. Blijf, nadat de laatste woorden gezegd zijn, professioneel in de camera kijken totdat je de meeting hebt afgesloten en je er zeker van bent dat je elkaar niet meer ziet EN HOORT. Je zou niet de eerste zijn waarvan de werkgever nog net meekrijgt: ‘Pffiieeeewwww, het zit er op hoor jongens! Tijd voor koffie!’

Sollicitatietips bij het maken van testen/vragenlijsten

 • Neem de tijd: het gaat om je eigen loopbaan/ droombaan.
 • Wanneer je meerdere testen/vragenlijsten invult, doe dan niet alles in één keer. Maak een opdracht, bekijk de uitslag, laat het bezinken en ga er mee aan de slag.
 • Twijfel bij het beantwoorden van vragen niet te lang. Er is geen goed of fout antwoord. Het is bedoeld om je aan het denken te zetten. Het gaat niet om het rapport, maar wat je doet of kunt doen met de uitslag.
 • Trek je eigen conclusies. Je mag daarbij best een beetje eigenwijs en de resultaten toetsen bij jezelf en mensen die je goed kennen.
 • Presenteer jezelf. Houd de uitslag niet teveel voor jezelf. Laat mensen in je omgeving je helpen.
 • Praat met anderen over je werk, loopbaan en droombaan.